Groenlof

Groenlof

maandag 12 november 2012

Indiaas Buffet in Plantage Doklaan

Groenlof gaat Indiaas!
Half oktober kregen Greb en ik een opdracht om voor een personeelsuitje te koken, als locatie hadden we de keuken van de Plantage Doklaan in Amsterdam. Een plek waar ik al vaker gekookt heb, wel een beetje rommelig. 
Het ging om een groep van zo'n 25 mensen, al snel dachten we aan een buffet.
Omdat er ook veganisten bij waren, dachten we aan Indiaas eten, dat is alvast vegetarisch en er zijn veel veganistsche happen. Dus we gingen aan de slag. 
Boodschappen doen, alles uitpakken, organiseren en hakken en snijden maar!
Daarna voorbereiden, we hadden maar 1 gasfornuis met 4 pitten, dus goed verdelen en organiseren zodat alles op tijd af is.
Gelukkig had Greb de keukenmachine mee, zodat de 5 kilo penen snel gehakt was....we gingen uit van seizoensgroenten, kolen, penen, aardapelen etc.
Het werd al snel een kleurige boel.
Hier twee raita's, yoghurtdipsaus met bietjes en komkommer.
Verder natuurlijk basmatirijst, een groentencurry en aloo gobi dwz stoof van aardappelen en bloemkool, en dahl otewel bonenschotel alles met heerlijke Indiase kruiderij.
 
Goeie rijst hoor! Van de Turk...
Op het laatste moment toch nog stress natuurlijk, de eters kwamen te vroeg binnen en wij waren nog niet klaar, dan maar snacks voor ze warm maken in de oven, papadams en bara's met sausjes uitdelen....(zeg maar Indiase crackers en pasteitjes)
Het bekendste papadum merk, met het rare konijn....van een vrouwencollectief uit India dat een groot bedrijf geworden is...feministisch eten!
Ondertussen maakten we de rest af en kon het buffet neergezet worden.
Tafel dekken, indeling maken, dat hoort er allemaal bij. Plannen plannen plannen! Zijn er genoeg pannen, borden, bestek? Wat is er nog nodig voor de aankleding? Hoe laat moet iets klaar zijn? Etc.
Het zag er mooi uit en kleurrijk, met alle sausjes, raita's en chunteneys. Ik had weer mijn uienchutney gemaakt, veelsteveel, heb er nog weken thuis van kunnen smullen! Het eindresultaat was een erg mooi bordje eten al zeg ik het zelf:
De eters lieten het zich goed smaken en kwamen terug voor meer bordjes vol
En wij uitleggen wat het allemaal was natuurlijk...
Als toetje was er fruit met lassi (yoghurtdrank met munt) of chai (Indiase kruidenthee)
druiven met ananas en granaatappel
En als altijd besluiten we met de afwas en het schoonmaken der keuken, er was gelukkig een goeie afwas-douche.
En we kregen de keuken weer schoon, schoner zelfs dan toen we aankwamen denk ik! Een opdracht wel volbracht, de eters waren erg tevreden, ook de verstokte vleeseters onder hun.
de nieuwe Plantage Doklaan keuken, bijna af! Helaas was het kookblok rechts nog niet in gebruik, maar gelukkig de afzuigkap wel.

Het was weer een fijne opdracht!
Tot de volgende keer
Groenlof Pim









zondag 4 november 2012

smakelijk de herfst in!

De Herfst
Ja beste lezers het is alweer even herfst en wintertijd!
November alweer, de donkere dagen zijn begonnen.
En wat hoort dat beter bij als lekker eten en drinken?
Hutsepot natuurlijk!
Oogstfeesten
Begin oktober was het ook weer tijd voor de open dag van het Amsterdamse Food Centre, oftewel de 1001 Smaken markt waar de oogst van dit jaar gepresenteerd werd door groothandels en middenstanders.
Net als vorig jaar was ik er weer heen met mijn ouders en was het smakelijk en gezellig. Gelukkig was het dak van de markthal gerepareerd....
Het was dan ook drukker dan vorig jaar, met veel mooie kramen en aanbiedingen. Zodat we met een flinke buit naar huis gingen!
Met mooie grote gratis boodschappentassen....
En natuurlijk weer pompoen meegenomen!
 Wat pompoen betreft, de Jopenbrouwerij uit Haarlem heeft samen met een club Noord-Hollandse thuisbrouwers dit jaar het eerste Nederlandse pompoenbier gebrouwen, genaamd 'Mashing Pumpkins'....
Heb het geproefd, wel lekker en stevig maar het smaakte vooral naar de kruiden die  erin zaten, beetje speculaasachtig. Daardoor wel een lekker herfstbier dat geen bokbier is! Later meer bokbier.
Met de pompoenen verschillende lekkere maaltijden gekookt zoals dit pompoenstamppotje met gember en knoflook.  Maar ook ermee gebakken!
Herfst High Tea
Deze pompoenmuffins waren helaas wat ingezakt maar wel lekker.
Gemaakt met een Xenos-muffinmix en pompoenstamp met wat boter.
Eind oktober had de kookclub een High Tea met een prachtig opgemaakte tafel.
Met sandwiches van wit brood zonder korst en roomkaas, komkommer (yuck!) en radijs, scones met room en jam, Earl Grey thee, prosecco en nog een pompoenquiche van mij met wederom pompoenstamp maar dan hartig met vegagehakt en wat ui en bladerdeeg.
Herfst is bokbier
Ja het pompoenbier was wel lekker (en zwaar! 9%) maar eind oktober is het ook  weer bokbierfestival in de Beurs van Berlage! Voor de 35e keer alweer!
Voor mij de 20e keer waarschijnlijk, ik heb er zelf ook nog als vrijwilliger gewerkt in de jaren '90.
Zaterdagmiddag was het al meteen zo druk dat broer en ik op de grond moesten plaatsnemen, het is dus niet zo dat we op de grond eindigden maar begonnen...
 Mokummer Pim en drie wijz'n uut 't oost'n.
Wijs of onwijs? Na wat bokbiertjes....
Wel mooi was dat een aantal brouwers gingen voor de 'ouderwetse' degelijke bokbiersmaak van gebrande mout en een volle smaak. Niet te zoet of te gek.  
Daarna nog lekker gegeten in Surinees restaurant Kam Yin op de Warmoesstraat, want 'dat hebben we in 't oost'n niet...' (moksi meti en zo).
10 Minuten wachten, in 10 minuten eten op tafel, hapslikweg, in half uur klaar...
Snel en lekker, mijn Szechuan tofu was weer heerlijk spijzig! Met iets van twee hele rode pepers erin.....
De herfst is weer lekker  begonnen mensen, maak er wat van!
Ik ben nu veel bezig met ovenschotel-gratinee of zoals men in Duitsland zegt 'auflauf'. Eigenlijk een veel leuker woord.  Hierboven een aardappel-ui-kaas variant. Gisteren gegeten.
Eet en drink smakelijk deze herfst!
Smakelijke groenten
van Groenlof Pim