Groenlof

Groenlof

maandag 20 augustus 2012

Koekjes en Bier in West

Geen koekenbakken

Nou zeg, ik was helemaal klaar voor het ontbijtcafe zondag 12 augustus, ging het niet door! Mensen tekort....ik had al een leuke Facebook aankondiging gemaakt onder de titel 'Koekie Brekkie met Pim' (*) maar nee....helaas pindakaas.
Allemaal leuke ideeen voor koeken, ontbijtkoek, boterkoek, pannenkoeken, haverkoeken....zie ook vorige blog.
Ik was al aan het koekenbakken...haverchocokoekjes (boven). Erg vullend...
Nog mooiere koekjes aan het bakken met muesli, honing havermout en choco...
 Soort kleine cakejes bijna

Maar niet getreurd, de koekjes waren lekker en zijn meegegaan naar werk en naar een (bier)festival vlakbij huis:

Kimchi Farm Festival 11 augustus Buurtboerderij 
Onder het kopje 'beleef de ambacht uit de stad' werd op het terrein van de Buurtboerderij in het Westerpark het eerste Kimchi Farm festival georganiseerd deze zaterdag. Er was zelfgemaakte wordt, kaas, ijs, soep, samosa's, en divers huisgemaakt bier. Daar kwamen we vooral voor natuurlijk!
Het was al snel een drukke boel, drukker dan verwacht denk ik.
Het was ook een mooie zaterdag en een mooie locatie....de fietsen kon men al snel niet meer kwijt en zette men dan maar tussen de bomen zodat er een bosstalling ontstond....
Maar goed, we kwamen voor de sfeer en het bier natuurlijk. Er waren onbekende kleine thuisbrouwers als James Brewing, Brew Tesla, Kraanspoor Brewing, de Pomp, Oedipus met allerlei zelfgemaakte bieren als milk stout, verschillende IPA's, fruitbieren zoals een bramenbier....
Enkele brouwers kende ik al, zoals Butcher's Tears uit de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer, want dat bier verkochten we ook bij Filmhuis Cavia aan de bar. 
Hun 'Green Cap' bier is een mooie blonde ale, fris en zomers.
Waar de brouwerijnaam vandaan komt is mij nog onbekend....
Verder waren de mannen van de Rooie Dop uit Utrecht aanwezig, thuisbrouwers met een eigen werfkelder aan de Oudegracht, maar de laatste tijd al op grotere schaal bezig met brouwen van twee mooie bieren, Chica Americana IPA en Double Oatmeal Stout (ofwel haverstout, past leuk bij de koekjes).
Er gingen genoeg rooie doppen van de flesjes af....
Het lastig van alle drukte was dat het bier snel op ging, de kleine thuisbrouwers hadden gewoon niet zoveel kunnen maken en meebrengen dus als snel stond er tafels vol lege flessen.....en kon de brouwer ermee stoppen.
Voor eten was er ook gezorgd al was de erg mooie barbecue-in-stijl met z'n huisgemaakte worst natuurlijk niet aan mij besteed...wel aan de mensen met wie ik was, en nog veel meer gezien de rijen. Maar die stonden voor zowat elke kraam.
Maar er waren ook vegetarische samosa's van de Curry Queens....klinkt als een Indiase meidenband trouwens...
En je kon je eigen pesto's maken met verse basilicum en een blender
Buiten de boerderij werd nog een demonstratie zonnekoken gegeven, met ronde spiegels die je eten opwarmen: 
De ijscoman in de tuin deed ook goede zaken, het publiek was erg gemengd, jong, oud, ouders met kinders, gelukkig kon je in de achtertuin ook rustig zitten.
Maar aan alle goeds komt een eind, en te vroeg was het drinken en het meeste eten op, terwijl de bakfietsdisco nog wel een tijdje doorging....
Zowel groene als Rooie Dop gingen toch ook op uiteindelijk, hoewel zij wel wat meer voorraden meebrachten. Er was gelukkig nog als verassing wat lekker ander speciaalbier van de tap, o.a. Texels Skuumkoppe, Prael Johnny en de Molen Rye IPA!
Hoewel de worstenman nog manmoedig het hele erf blauw bleef zetten met rook en worstlucht liep de boel toch vrij vroeg af....volgende keer beter!
Het was een leuke dag, bedankt Kimchi mensen! Tot een volgende keer maar weer! Ik zou bijna zelf bier willen gaan brouwen....

Groetjes
van
Groenlof Pim


(*) Brekkie is Australische slang voor ontbijt, breakfast dus....
En wees niet bang, binnenkort ben ik wel weer bij het ontbijtcafe hoor.

dinsdag 7 augustus 2012

Pim's lekkere lunch probeersels

Interessante titel niet? 
Ik heb op het moment vakantie en ben wat aan het expirimenteren met leuke lunch ideeen, waaronder vaker zelf bakken met wat ik in huis heb.
Met brood bakken was ik al bezig en een andere favoriet voor thuis is Mexicaanse tortilla's maar er zijn meer leuke dingen te doen.


Zondagtosties 
Als ik er tijd voor heb, is zondag tostiedag. Ik maak mijn tosties met een electrisch tostie apparaat van pitabroodjes.  Halve gesneden pita's eerst even aanbakken en dan vullen met bv. kaas, groentes, tofu, tempeh, saus (of satehtosties met pindakaas, sambal, tofu of seitan....)
Dit uitproberen is ook altijd goed om te oefenen voor het ontbijtcafe in West natuurlijk.....al maak ik voor mezelf bijna nooit iets zoets.
En de burgers had ik ook al thuis uitgeprobeerd! 


Pannenkoekjes
Blijven ook fijn om thuis te maken, met wat pannenkoekmix of gewoon wat bloem of ander meel. Kleine flensjes voor thuis (in dit geval met karnemelk - rabarber erin!). Laatst had ik bezoek en heb ik flensjes gemaakt van maismeel havermout en boekweit, met wat tomatenpuree erin zag dat er mooi uit.
Met een maisbroodje erbij gemaakt van polenta, Italiaanse kruiden en beetje bloem, verder niks. Beiden erg lekker met kaas zoals brie of camembert.
En een mooi gedekte tafel helpt ook!

Polenta 
Over maismeel gesproken, met polenta kan ook een boel. Laatst twee soorten polentakoeken gebakken, een uit de oven de ander in de koekenpan. Veel meer dan warm water zout en peper hoeft er niet in maar meer kruiden is lekkerder. Meegenomen als lunch naar het werk toen ik geen brood in huis had...met kaas en rozemarijn.
 
Vorige week verder bezig geweest met ploenta, zoals het broodje en de pannenkoek hierboven, maar ook een soort gebakken lunchhappen.
Koekenbakken
Maar de inspiratie van deze blog was eigenlijk dat ik voor de brunch vandaag weer een nieuw soort haverkoeken heb gebakken, met havermout, roggemeel, stukken paprika en kaas. Met de bakringen wederom.
Ja mensen Pim bakt ze bruin! (ahum)
Stevige bollen zijn het geworden!
Zondag weer ontbijtcafe, ik heb al inspiratie!
Tot snel
Groenlof Pim